Hotkeys: Veel gebruikte mappen openen

Net zoals iedereen heb ik op mijn Mac een aantal mappen die ik veel gebruik. Mijn projecten map is daar zo’n voorbeeld van. Een paar keer per dag heb ik iets nodig uit deze map. Zo zal ook jij een paar van dit soort mappen hebben.

In het pre Alfred tijdperk opende ik de Finder en zocht ik de map op. Als je gaat kijken naar alle handelingen die je daar voor moet uitvoeren dan zijn dat er ineens best veel als ik dat vergelijk met hoe ik dat nu doe.

Ik open mijn projecten met door ALT + p in te toetsen. Dat is het! Zo simpel!

Hoe maak je zo’n Hotkey aan?

 • Open de voorkeuren van Alfred door op de button rechts te klikken.

 • Selecteer de Hotkeys tab. Klik links onderin op het plus icoon.
 • Kies “Paths and URLs > Floder Path”.
 • Klik met je muis op het witte vlak en geef aan welke toeten combinatie je wilt gebruiken.
 • Klik op Brows op de juiste map aan te wijzen.
 • Laat de dropdown “Open in Finder” zo staan.
 • Probeer de toetsen combinatie uit.
 • Als het werkt. > Blij worden.
 • Als het niet werkt > Laat dan een reactie achter.

This entry was posted in Hotkeys. Bookmark the permalink.

5 Responses to Hotkeys: Veel gebruikte mappen openen

 1. En toch blijf ik het voordeel er van missen. Als ik een favo map heb dan sleep ik hem in de linker balk van Finder, et voila. Van begin af aan gebruik ik een combinatie van hiervoor genoemde en spotlight en heb hier nog nooit een manier voor kunnen vinden hoe dit makkelijker zou kunnen. Alfred is zo’n programma wat al meerdere malen op mijn Mac heeft gestaan, maar er ook al meerdere malen weer van af is gehaald wegens het niet efficiënt(er) gebruik er van.

  • Kevin,

   Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Laten we die zoveel als mogelijk met elkaar delen zodat iedereen kan ontdekken wat voor hem (of haar) het beste werkt.

   Wat ik zelf vaak merk dat ik iets even moet laten liggen om later nog eens te proberen. Dit kan met één tool meerdere malen gebeuren. Op een gegeven moment blijkt dan of het hem wel of niet is.

   Op dit moment werkt het voor jou niet. Mocht dat veranderen dan hoor ik graag wat de reden van het veranderen van inzicht is geweest.

   Bedankt voor je reactie!

   • Ha Mike,

    nou ik moet zeggen, na het lezen van je andere posts heb je me toch weer weten te prikkelen. Het stukje custom searchen kende ik blijkbaar nog niet goed genoeg. Ik had altijd begrepen dat Alfred voor het snel kunnen zoeken door je Mac was bestemt, zoals spotlight dit ook doet. Maar nu ik zaken lees als een bepaalde dag binnen je iCal kunnen zoeken of een treinreis opvragen, wordt het een stuk interessanter.

    Custom searches gebruik ik momenteel enkel binnen mijn browser, Chrome (de andere grote jongens vast ook) biedt de mogelijkheid binnen bepaalde domeinen te zoeken.

    Maar nu ik lees dat Alfred die mogelijkheid biedt, plus dit zelfde grapje in programma’s buiten je browser om kan uithalen, ga ik hem toch weer een kans geven. Vandaag wordt het Alfred-dag, benieuwd of hij deze keer wel op m’n Mac blijft staan!

 2. Niels Gouman says:

  Kan je dit ook koppelen aan een keyword die je in Alfred typt in plaats van een sneltoets?

  Bv dat ik in alfred gewoon ‘projecten’ typ, en dat dan Finder opent in het juiste mapje.

 3. Hoi Niels,

  Ja dat kan. Kijk bij de tab extensies. Klik links onder op het plusje. Kies voor “File or Group. Vul de instellingen in. Druk op “Create”. En voeg met het plusje rechts onderin de gewenste map toe.

  Gaat dat lukken?